nutrition

5 ways to increase your fruit and vegetable intake

paprika-3212148_1280

English version below.

Forskningen är enstämmig – att äta frukt och grönsaker är väldigt viktigt för ens långsiktiga hälsa och välmående. Det förknippas med många positiva hälsoeffekter och med minskad risk för en rad olika sjukdomstillstånd. Här är våra bästa tips för att öka ditt intag.

1. Tillsätt grönsaker i din matlagning

I många maträtter passar det utmärkt att tillsätta grönsaker. Du kan till exempel tillsätta rivna morötter i köttfärssåsen, broccoli i ost- och skinkpajen, paprika i böngrytan – ja, bara fantasin sätter gränser! Grönsakerna gör att du genast får en mer näringsrik måltid som dessutom ser finare ut för ögat.

2. Ät grönsaker på sidan av

Det är bra att få i sig både tillagade och råa grönsaker. För att få i sig råa grönsaker är det därför en bra idé att ha som vana att göra en sallad till sina måltider. Salladen kan bestå av ruccola, spenat, tomater, gurka och kanske lite äppelbitar. Pressa lite citron över så smakar den genast godare.

3. Ät en frukt som mellanmål

Det är lätt att tänka att det inte spelar så stor roll huruvida du tar en kaka eller en frukt som mellanmål – speciellt om kalorimängden är densamma. Men riktigt så enkelt är det inte. Frukten innehåller massor av fibrer, vitaminer och mineraler – något som kakan mer eller mindre saknar. Det är absolut inte fel att äta en kaka ibland, men på en daglig basis är det mycket bättre att äta en frukt till mellanmål.

4. Gör en smoothie

Om du har svårt att få i dig frukt och grönsaker, börja här! Att göra en smoothie gör att du kan på nolltid få i dig mängder av nyttigheter. Här är det bara fantasin som sätter gränser: du kan ha i olika typer av gröna blad, frukt och bär!

Har du några övriga tips för att få i sig mer frukt och grönt? Kommentera gärna!

The research is unanimous – eating fruits and vegetables is very important for one’s long term health and well-being. It’s associated with many positive health effects and reduces the risks of various diseases. Here are our best tips to increase your intake.

1. Add vegetables when you cook

In many dishes it works very well to add vegetables, and can even make the meal a lot more tasty! For example, you can add grated carrots in your bolognese sauce, broccoli in the cheese and ham pie, bell peppers or aubergines in your bean or lentil stew – yes, only your imagination sets limits! Adding vegetables to your cooking immediately ensures a more nutritious meal, and it also looks more appetizing.

2. Eat vegetables on the side

It’s good to eat both cooked and raw vegetables. To increase your intake of raw vegetables, it’s a good idea to create the habit of making a salad to accompony your meals. The salad can consist of arugula, spinach, tomatoes, cucumber and perhaps some pieces of apples to make it more interesting. Squeeze some lemon juice over the salad, add some herbs if you wish, and it will immediately taste better!

3. Eat a fruit as a snack

It’s easy to think that it doesn’t really matter whether you eat a cookie or a fruit as a snack – especially if the amount of calories are the same. But nothing can be further from the truth! The fruit contains lots of fibers, vitamins, and minerals, whereas the cookie more or less completely lacks these. There’s absolutely nothing wrong with eating a cookie/piece of cake/candy, sometimes, but on a daily basis it’s much better to snack on fruit.

4. Make a smoothie

If you have trouble getting your necessary fruit and vegetable intake, then start here! Making a smoothie is an easy way to get a good dose of fruits in no time. Only your imagination sets limits when it comes to making a smoothie; you can add many different types of vegetables and green leaves, fruits, and berries!

Do you have any other tips for eating more fruit and vegetables? Feel free to comment.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s