health

How your body composition affects your health

nina-pettersson-strength-tranining-e1522085521868.jpg

English version below.

Förhållandet mellan kroppens fett- och muskelmassa brukar kallas kroppssammansättning och är till stor del det som avgör hur vi ser ut i spegeln. Inte desto mindre är kroppssammansättningen väldigt viktig för ens hälsa. När det gäller fetthalt ska kvinnor ha omkring 21–24 % fett på kroppen för att vara i optimal hälsa.

Att ha mer fett än så påverkar kroppen negativt på flera sätt. Det skapar en ogynnsam miljö i kroppen som ökar risken för hjärt-kärlsjukdomar, inklusive högt blodtryck och diabetes. Att ha lägre kroppsfett än 21 % är heller inte bra. Det gör att kroppen går på ”sparlåga”, vilket förutom att det gör en trött och orkeslös, kan leda till menstruationsbortfall och förlust av benmassa.

Det bästa sättet för att ligga i normalspannet är enligt oss att äta ordentligt med vanlig, helst oprocessad, mat och inkludera styrketräning i sin livsstil. Vanlig mat ger kroppen det den behöver i form av näring och energi, samtidigt som du behåller en hälsosam vikt. Styrketräning är viktigt för att behålla och bygga muskelmassa, vilket är en viktig del i en hälsosam kroppssammansättning.

Är det viktigt för dig med en hälsosamkroppssammansättning, eller är det något du inte brukar tänka så mycket på? Kommentera gärna!

The relationship between the body’s fat and muscle mass is known as the body composition, and largely determines how we look in the mirror. Your body composition is important for your health. In terms of fat content, as a woman, you should aim for around 21–24 % body fat, to be in optimal health.

More fat will negatively affects the body in several ways. In the long run, it creates an unfavourable environment in the body and negatively impacts cardiovascular health, and can lead to conditions such as high blood pressure and diabetes. Moreover, having a lower body fat than 21 % is also not good – the body becomes primed for minimal activity, which besides making you tired, can lead to menstrual loss and loss of bone mass.

The best way to stay within the healthy span is to eat properly. Aim for eating regular, preferably unprocessed foods, and include strength training (resistance training) into your lifestyle. Regular foods give your body what it needs in terms of nutrition and energy, and generally, doesn’t make you fat. Strength training is important for maintaining and building muscle mass – an important aspect in achieving a healthy body composition.

Is your body composition important to you, or is it something you don’t think much about? Feel free to comment!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s